Na ovogodišnjem 4. Medun Festu, održanom u Liču u općini Fužine za sve posjetitelje su priopravljena jela, temeljena na šumskom medunu Gorskog kotara, koja su pripremala tri vrhunska chefa, Zdravko Tomšić, Branko Ognjenović i Boris Kauzlarić, a uživali su u prvom sladoledu i koktelu od meduna.

Tri chefa tri vrhunske delicije

Branko Ognjenović, chef i nositelj titule World Master Chef, kreativno je spojio lungić roza pečen s batatom, gratiniran s kulenom, medunom i chillijem, pružajući posjetiteljima nevjerojatnu paletu slatko-ljutih okusa.

Zdravko Tomšić, chef konzultant i začetnik Slow fooda u Hrvatskoj, pripremio je salatu od krumpira s aromatičnim biljem, jabukama i dressingom od meduna i jabučnog octa. Pastrva dimljena i sotirana na maslacu dodatno je obogaćena emulzijom od meduna, suncokretovog ulja i jabučnog octa, stvarajući izvanredno balansirano, nutritivno bogato i osvježavajuće jelo.

Boris Kauzlarić, vrsni goranski chef, očarao je posjetitelje inspirativnim cheesecakeom s kremoznim umakom od meduna, korice od naranče i vrhnja koji je obogatio jedinstveni cheesecake i oduševio sve prisutne.

Sladoled od meduna, idejno osmišljen za prvo izdanje Medun Festa u suradnji poznatog chefa Dina Galvanga i Marka Stojevića, poznatog slastičara, nestao je brzinom munje. Ovogodišnji vrhunac bio je prvi koktel od meduna, izveden od strane destilerije Lynx Craft Distillery.

Posjetitelji su, uz jedinstvene degustacije imali priliku sudjelovati u edukativno – interaktivnim radionicama za sve uzraste, obiteljskom planinarenju do Preradovićeva vrha, fun zoni za najmlađe i jedinstvenoj igraonici za najmlađe u izletištu Šumska bajka.

Medun fest festival okusa

Ujedno, ove godine, po prvi put, organiziran je Medeni vlak iz Rijeke do Liča kako bi prevezao posjetitelje, a pratili su ih stručni domaći animatori.

Medun je bogat antioksidansima, aminokiselinama, mineralima i folnom kiselinom te pomaže osnaživanju srca i krvožilnog sustava. Također, pomaže u oporavku od bolesti i kroničnih stanja te smiruje i pomaže regeneraciji sluznice dišnih organa.

Na sajmu s lokalnim, goranskim izlagačima, medun je bio posebno tražen jer trenutno svi goranski OPG-ovi medun prodaju primarno na kućnom pragu i nije dostupan u trgovinama.

Medun Fest je više od festivala okusa, to je čarolija koja oživljava dušu Gorskog kotara kroz goranski medun, stvarajući nezaboravan spoj autentične gastronomije i neodoljive destinacije, potičući turizam i pružajući posjetiteljima jedinstveno iskustvo ove čarobne regije, zaključila je Silvija Sobol, direktorica Ureda za turizam Općine Fužine.