Ove subote na pulskoj tržnici održava se po dvadeseti put poznata gastronomska manifestacija UcvirkenFest. Gastronomsku manifestaciju posvećenu čvarku/ucvirku, prvoj pučkoj prerađevini od svinjskog mesa – 20. UcvirkenFest organizira Tržnica d.o.o. Pula uz podršku Turističke zajednice grada Pule.

-Od 9 do 13 sati na štandovima pored zgrade tržnice imat ćete priliku degustirati i kupiti čvarke nekoliko proizvođača ali i druge suhomesnate proizvode. Dolaze nam u goste Udruga Panonija koja donosi slavonske suhomesnate delicije, kao i domaći proizvođači OPG Erman i OPG Franjul, poručili su iz pulske tržnice. 

Za UcvirkenFest, gastro priredbu posvećenu čvarku, žmari, ucvirku, ciccioli, kuhat će se u velikoj pulskoj padeli: verzota s krumpirima i ucvirkima. Uz Budimira Žižovića i gastro tim Rock Caffea bit će to jedan poseban gastro doživljaj. Pored glavnog jela bit će u ponudi i degustacija tradicionalnog pučkog priloga – feta kruha s masti. Pripremat će se oko 500 obroka glavnog jela, a degustacija priloga i glavnog jela je besplatna. Za glazbeni ugođaj na subotnje jutro pobrinut će se Irena i Mauro Giorgi.

Ucvirkenfest pokrenuli su 2002. godine Budimir Žižović i Alfredo Kocijančić. Prve dvije godine domaćin je bio restoran Stari grad 02 u Puli, a kasnije je Fest gostovao diljem Istre u restoranima, konobama i seoskim turističkim domaćinstvima. U toj misiji na vidjelo su izašla brojna zaboravljena jela od čvaraka i sa čvarcima. Gosti manifestacije dolazili su sa svojim čvarcima iz svih krajeva Hrvatske. Istra je, naime, jedina regija u Hrvatskoj koja ima toliko mnogo tradicionalnih jela vezanih za žmare/ocvike.

Posljednjih godina UcvirkenFest se redovito održava na pulskoj tržnici.