Kako se mijesi tradicijski slatki istarski kruh, što se priprema za žminjsko vazmeno ručienje (uskrsni doručak) te kako se piče jaja možete pogledati u današnjoj epizodi. Na tu temu u Žminju već godinama organiziraju manifestaciju pod nazivom Istrijanski pinci pod čerepnjom na ugnjišće, iako je ona nažalost morala i ove godine proteći bez publike.  No, i dalje se njeguje ta stara tradicija i promocija pa se žminjske domaćice prije najvećeg katoličkog blagdana okupljaju i pripremaju ovu ukusnu slasticu na starinski način i uče mlade generacije tradiciji.

Ipak je danas prava rijetkost vidjeti kako se pince pripremaju na starinskom ognjištu, i to pod pekom.    Recepata za nju ima raznih, ali uvijek se radi o varijaciji na jednu temu. Svatko ima svoju tajnu oko pripreme, a pince se razlikuju po gustoći, obliku, začinima, broju jaja, masnoći. Puno je tu mudrolije oko pripreme ove slastice i uvijek se iskušavaju neki novi, bolji recepti. Ali rezultat uvijek bude više-manje isti – ukusni slatki kruh, simbol uskrsnog stola uz šarena jaja, janjetinu i mladi luk.

Pinca se nekad pripremala na Veliki četvrtak, a u novije se vrijeme peče u subotu ili kada tko oko Uskrsa ima vremena. Nekada se jela samo na Uskrs, odnosno nakon blagoslova hrane u crkvi. A na blagoslov se pinca nosila u subotu navečer prije Uskrsa ili na sam dan blagdana rano ujutro jer se znala jesti odmah to jutro za marendu. Sve vezano uz vazmene užance (uskrsni običaji) i kako se priprema pinca moći će se pročitati u online knjizi Vazmene užanci koja je do Uskrsnog ponedjeljka dostupna za čitanje i preuzimanje na www.tzzminj.hr. Knjiga je nastala u suradnji s Etnografskim muzejom Istre, a izdana je 2018. godine.

“Pičenje jaja, hitat u jaje, šćukat jaja, impirivat jaja”  neki su od naziva koji se koriste za tradicijsku igru gađanja jaja. Igrala se na Uskrs. Pripremite kovanice i uz pomoć skice iz knjige „Vazmene užanci“ oživite ovu igru. Prema tradiciji, koja se očuvala do danas, jaja se piturivaju kuhanjem u ljuskama od luka kako bi dobila crvenkasto smeđu boju ili u koprivama da dobiju zelenu boju. Posebnih ukrašavanja nema, osim što se na jaje stavi neki listić ili cvijet, zamota u najlon-čarapu i tako kuha u luku.

Uz obilje hrane, pokoji komad nove odjeće, djeca su se Vazmu radovala i zbog igre pičenja jaja. Igra gađanja jaja novčićima bila je raširena u cijeloj Istri, a poznata je i pod nazivima: hitat u jaje, šćukat jaja, impirat jaja, boćanje jajima. Ova igra ima dugu tradiciju u istarskim uskrsnim običajima o čemu svjedoče i zapisi Frana Novljana s kraja 19. stoljeća. Iako se pravila malo razlikuju od mjesta do mjesta (gađa se za jaje ili novac, različita udaljenost s koje se gađa) dica su bila najveselija jer bi dobili šoldi. Cilj igre je da ti zabije dinar va to jaje.

Dinar si želiš, ne jaje aš ga imaš doma, ali dinar… Danas djeca više ne piče jaja, međutim, taj običaj obnovljen je kao dio zabave na manifestacijama povodom obilježavanja Vazma.

#Istrijanskepinci #Visitizminj #Vazam #Uskrs #Istra