U uljarama na Vodnjaštini dosad je prerađeno oko 400 tona maslinovog ulja, a do kraja berbe očekuje se oko 500 tona. Na 12. Danima maslinovog ulja imalo se što pokazati. Ali osim ulja, nije nedostajalo ni drugih poljoprivrednih proizvoda. Nezaobilazni edukativni dio, od kolekcijskog i matičnog nasada u Vodnjanu do vođenih degustacija, gdje su posjetitelji mogli naučiti kako prepoznati kvalitetu i kušati maslinovo ulje.

Mlado maslinovo ulje kao brend prepoznali su i maslinari, te ga kao takvog plasiraju na tržište. Osim maslinovog ulja kreću i s proizvodima od masline. Potencijal proizvodnje i prerade masline je velik, a proizvodi su konkurentni na tržištu.

Maslinovo ulje oduvijek je bilo hrana i lijek. Pruža brojne zdravstvene blagodati, a još kad se u njega doda aromatično i ljekovito bilje.

Drvo masline prepoznato je kao idealan materijal za razne rukotvorine. Ipak većina grana koja ostane nakon orezivanja, više od 90 posto, završi kao drvo za ogrijev. Igor Zlatkov s otoka Cresa nalašava kako se teško dolazi do materijala.

Interes za maslinom i proizvodima od masline svake je godine sve veći. Ljudi spoznaju kvalitetu maslinovog ulja koje sve više zamjenjuje biljna ulja. Tome doprinose ova i slične manifestacije koje se održavaju kako bi promovirale maslinare i maslinovo ulje te educirali posjetitelje o vrijednosti i važnosti ovog proizvoda.