Bili smo na  jedanaestim Danima mladog maslinovog ulja u Vodnjanu. Svoja je ulja predstavilo stotinjak maslinara iz Istre, ali i iz šire regije. Osim ulja, posjetitelji su mogli kušati sir s maslinama, džem od maslina te sladoled od maslinovog ulja.

Udruga pčelara Lipa iz Pazina pokrenula je akciju zaštite izvornosti istarskog meda, čime bi se dijelom uveo red na najslađem tržištu. Sve predradnje mogle bi biti gotove do sredine iduće godine kada bi svoju obvezu preuzeli resorno ministarstvo, a potom i briselska administracija.

Bili smo na prvom Festivalu industrijske konoplje u Humu. Ova biljka je nekada bila veoma zastupljena na našem području, a danas se polako vraća na istarska polja.Veliki je potencijal biljke čije korištenje nije u potpunosti legalizirano. Od industrijske konoplje može se proizvesti oko 25 000 proizvoda, no zbog aktualne zakonske regulative proizvođači su ograničeni samo na korištenje sjemena.

Posjetili smo dva obiteljska poljoprivredna gospodarstva koji uzgajaju ovce i proizvode sir.Važno za priču o stanju ovčarstva u Istri je i teren, pašnjak. Ovca je učinkovit i besplatan vatrogasac. A krajobraz je kao pokošen. Posjetili smo vlasnike tristotinjak ovaca, jednog na sjeveru, na Bujštini i jednog u južnoj Istri.