Danas donosimo priču o pripremi tla za sjetvu, priču o pazinkoj mlinarici, a provjerili smo i kako će Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču proslaviti 140 obljetnicu postojanja.

Najbitnija faza u poljoprivrednoj proizvodnji je obrada tla. Prije same sjetve potrebna je kvalitetna priprema tla. Da bi saznali koliko su određeni elementi zastupljeni u tlu, potrebna je analiza tla. U pedološkom laboratoriju Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču saznali smo kako izgleda analiza tla.

U Starom Pazinu nalazi se jedan od rijetkih preostalih mlinova u Istri. Dušica Defar preko trideset godina u mlinu melje biološki uzgojene žitarice s našeg podneblja. Prerađuje se pšenica, kukuruz, ječam, pir, zob, heljda i slanutak.

Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču slavi 140 objetnicu postojanja, odnosno utemeljenja Instituta. Institut je utemeljen 1875. godine, a prije toga, Pokrajinski sabor donio je 1874. godine odluku da se na području Poreča pokrene jedna stanica koja će pomoći razvoju poljoprivrede ovog područja. Provjerili smo kako će proslaviti obljetnicu.