Tradicija kuhanja rakije duga je u Istri. U Bajkinima se kuha oduvijek, pa čak i onda kad se nije smjelo.

Tada nisu imali svoje kotle, rakiju je Federiko nosio kuhati kod drugih, noću s volovima. Velika sreća bila je kad su si priuštili prvi kota.

Stara dva kotla, zamijenili su prije petnaestak godina novim. Unutra stane oko tristo pedeset litara dropa, a cijeli ciklus traje oko sat i pol, dva. Na sto litara daje oko petnaest litara rakije.

Kod obitelji Rossi, rakija se kuha mjesec dana, od polovice desetog do polovice jedanaestog. Nekada se oduži i do kraja jedanaestg jer se u međuvremenu beru i masline.

Rakija koja izlazi ima oko pedeset i pet, šezdeset posto alkohola, a na željeni alkohol smanjuje se destiliranom vodom.

Puno se priča o zakonskoj regulativi oko proizvodnje rakija, ali obitelj Rossi nema problema.

Oko osamdeset, devedeset posto proizvoda obitelj Rossi još uvijek plasira po Hrvatskoj, a deset do dvadeset posto, ovisno o godini, izvozi se u sedam europskih zemalja i Kinu. Ipak nema većeg zadovoljstva, nego kad se tri generacije skupe i nazdrave sa svojom, domaćom rakijom.

Komentiraj