Nakon Konferencije  o istarskoj poljoprivrednoj politici, zaštiti i valorizaciji autohtonih lokalnih proizvoda, spoju turizma i agroturizama održanoj 21. rujna 2017. godine predstavnici lokalne vlasti i zastupnici Europskog Parlamenta iz Španjolske, Njemačke, Belgije, Slovenije, Italije i Poljske uputili su se prema Stanciji Špin.

U Taru i okolici tradicija stočarstva i ovčarstva seže u trinaesto stoljeće. Postoje zapisi da su stari Ćići zimi tamo boravili s ovcama zbog toplije klime. Agrolaguna krenula je s proizvodnjom sira osamdesetih godina prošlog stoljeća,  a ulaskom u Agrokor koncern 2004. godine, sirana Špin počinje proizvoditi kravlji i miješani sir, sir s tartufima i skutu. Proizvodno-turistički kompleks obnovljen je 2013. godine. 35 milijuna kuna iz Europske unije uloženo za rekonstrukciju sirane i cijelog kompleksa stancije Špin.

Sirevi Špin već godinama osvajaju nagrade. Natjecanja funkcioniraju naslijepo. Prijavljuje se ime sira ali ne i ime firme koja ga proizvodi. Sirevi Špin natječu se u kategoriji specijalnih tvrdih sireva. Žiri čini preko deset stručnjaka iz industrije sirarstva. Oni procijenjuju miris, okus, konzistenciju i izgled sira.

Rukovoditeljica sirane i farme Špin, Luana Kušće Vodopija istaknula je koje nagrade su sirevi osvojili ove godine:  Natjecali smo se na internacionalnom natjecanju u Frommeu, najstarijem natjecanju za sireve u Engleskoj. Dobili smo srebro za miješani sir u orahovom lišću i broncu za miješani sir.

Sirana trenutno proizvodi više od 300 tona sira i 100 tona skute na godinu. Od oko 2000 ovaca u vlasništvu Agrolagune, 75% čini pasmina istarska pramenka, koja se križala sa sardinijskom, a potom i istočnofrizijskom ovcom, kako bi se povećala proizvodnja mlijeka i kvaliteta mesa. Pramenka prevladava jer je otpornija i pogodnija za velika stada. Plan je dosegnuti brojku od 2500 ovaca.

U svome radu Sirana Špin objedinjuje tradicionalne proizvode, lokalne običaje te najsuvremeniju tehnologiju.

Komentiraj