Fuži, pljukanci, žličnjaki, njoki, makaruni, ravioli, lazanje, fidelini i druge pašte nude se diljem Istre. Svi proizvođači drže se starinskih recepata koji se prenose iz naraštaja na naraštaj. Gotovo da je sve isto osim nešto modernije opreme i možda većih pogona.

Za Božić naš najradosniji blagdan svakakova pašta. Na Badnjak-Viliju Božju samo i isključivo posutice.

Kad je domaćica za Viliju Božju pripremala ručak, pripremom posutica nije bila niti na pola puta. Trebalo je prirediti bakalaj koji se još od sinoć namače. Danas je jednostavnije jer kažu – živimo u 21. stoljeću barem za mlatiti po bakalaju.

Posutice volimo jer su naše, no nisu vrhunsko jelo, od pet imaju šest zvjezdica. Bakalar je sušena riba iz Norveške. No sljubljeni tvore jedinstveno nemrsno jelo. Ostalo je sočivo i broskva, te pokoja fritula i more se pojti na polnoćku.

Komentiraj