Visokopatogena influenca ptica potvrđena je u proteklom razdoblju na više lokaliteta u Hrvatskoj i to kod domaće peradi i divljih životinja. Influenca ptica je zarazna virusna bolest peradi i drugih ptica koju uzrokuje tip A virusa influence. Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a kod pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Ministar poljoprivrede donio je naredbu o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području hrvatske. Obavezno je zatvaranje i dranje sve peradi u zatvorenim nastambama, obavezno odvojeno držanje pataka i gusaka od ostale peradi, a zabranjuje se i lov pernate divljači i uporaba ptica iz redova patkarica i močvarica.

Svjetski vodič ekstra djevičanskih maslinovih ulja “Flos olei” drugu godinu zaredom proglasio je Istru najboljom maslinarskom regijom na svijetu. Među 500 maslinovih ulja iz cijelog svijeta nalasi se i 60 istarskih.

Europska komisija registrirala je europsku građansku inicijativu koja od Komisije traži da “državama članicama predloži zabranu glifosata, izmijeni postupak odobravanja pesticida te da odredi razinu na koju se mora smanjiti upotreba pesticida, a koja će biti obvezujuća u cijeloj Europskoj uniji. Tijekom lipnja prošle godine Komisija je donijela odluku o privremenom tehničkom produljenju korištenja glifosata od 18 mjeseci na području Europske unije sve dok Europska agencija za kemijske proizvode ne donese svoje mišljenje o sigurnosti upotrebe spornog herbicida koje se očekuje do kraja 2017. godine.

Agencija za plaćanja je izdala odluke o dodjeli sredstava za 54 Lokalne akcijske grupe za provedbu lokalnih razvojnih strategija tijekom trajanja Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014. – 2020. LAGovima je odobreno 463 milijuna kuna.

Komentiraj