Prošli smo tjedan bili u najistočnijem gradu Hrvatske. Gradiću bogate povijesti vinarstvo i vinogradarstvo jedna su od glavnih gospodarskih grana, stoga idealno mjesto za održavanje treće G.E.T. konferencije o eno gastro turizmu.

U Iloku održana treća G.E.T. konferencija o eno-gastro turizmu

U gradu na Dunavu, u Iloku, na Ladanjskom imanju Principovac, održana je treća G.E.T. konferencija o eno-gastro turizmu. Kroz stručne panele i predavanja, istaknuta je potreba postavljanja strategije razvoja vinskog turizma i važnost uvođenja eno-gastro turizma u ponude turističkih agencija.

Udruga G.E.T. dodijelila je Exelence Star certifikate, prvu kategorizaciju vinarija kao dio turističke ponude i Bijeli grozd Regional Trophy. Sedam hrvatskih vinarija dobilo je priznanje Exelence Star, a Bijeli grozd osvojilo je pet regionalnih vinarija.

G.E.T.

Bijeli grozd Regional Trophy, prvo mjesto, i Exelence Star dobili su Iločki podrumi. Zašto? U to smo se i sami uvjerili.

Iločki podrumi proizvode vina na 990 Ha vinogradarskih položaja, od čega je vlastitih 330, te 660 u otkupu. Godišnje se proizvode oko četiri milijuna litara vina. Dva vinska podruma, iz 15. i 18 stoljeća, više od petsto godina stvaraju vrhunska vina.

Principovac

Vratimo se natrag na konferenciju, ono na što hrvatske vinarije ne obraćaju pažnju, ili možda ne obraćaju dovoljno, svakako je arhitektura koja bi trebala biti jedan od bitnih elemenata u razvojnom planu svake vinarije.

Važan dio promocije vina svakako su festivali, o čemu je na konferenciji govorio  Saša Špiranec, vinski konzultant i publicist koji je organizirao pedesetak vinskih manifestacija. Istaknuo je kako su one ključan segment ponude jer afirmiraju Hrvatsku kao renomiranu vinsku regiju.

Hrvatska je vinska zemlja, svaki kraj ima svoje autohtone sorte i to trebamo iskoristiti. Problem je što se ne brendiramo na takav način. Pojedinci se trude, ali Hrvatska u svijetu još uvijek nije prepoznata kao vinska regija.

Više u prilogu…