U središnjoj Istri u općini Cerovlje, nedaleko od Paza smješteno je ladanjsko imanje Belaj. Belaj se prvi put spominje 1367. godine pod nazivom Bray. Ovdje je prvo bila vojna utvrda, a zatim ladanjski dvorac koji je sagradio Daniel Barbo u drugoj polovici XVI.st. 1668.godine, kupio ga je habsburški plemić Auersperg čija je obitelj bila vlasnik do 1945.godine, kada je nacionaliziran. 2011. godine dvorac Belaj kupio je rus Oleg Belaj i upravljanje prepustio sinu Zhanu.

Dio imanja, točnije gospodarski objekti koji se nalaze lijevo i desno od dvorca, u vlasništvu su obitelji Ivić iz Boljuna. Tako iz Belaja dolaze dva brenda, vina Dvorac Belaj i vina Podrum Belaj.

Kao ladanjski sklop, dvorac Belaj ima 11 hektara površine. Većinu vinograda čini malvazija koja je zastupljena na 6 Ha.

Ostale sorte koje su tu zastupljene su sađene 2015. godine, pinot crni i merlot. Imamo 2 ha mješovitih sorata gdje većinu čini Chardonnay i nešto malo muškata. Na Belaju se zbog odlika tla i klime mogu dobiti vina sa visokim udjelom šećera te stabilnim kiselinama. S Belaja su se uglavnom proizvodila mirna vina i tako je i dan danas. TONI BATEL – glavni enolog Dvorca Belaj

Vinogradu koji se nalazi s prednje strane imanja, ovogodišnja berba je posljednja. Nakon 53 godine, vinograd će se iskrčiti, a u proljeće na tom će prostoru biti novi vinograd malvazije čija je rekonstrukcija aplicirana na vinsku omotnicu u 2015. godini.

Sama pozicija Belaja po mnogočemu je specifična. Sedam kilometara je zračne udaljenosti od Učke, a jedanaest od Plomina. Svakim južnim vjetrom dolazi morski zrak, a od direktnog udara bure štiti ga brdo.

U jednom od gospodarskih objekata, u kolovozu je otvorena degustacijska sala u kojoj Dvorac i Podrum Belaj zajedno promoviraju svoja vina.

Biseru središnje Istre pomalo se vraća stari sjaj, a zajednička suradnja istarske i ruske obitelji Belaju će osigurati zasluženo mjesto na kulturnoj i gastronomskoj karti Hrvatske.