Druga postaja na našem putavanju s Europskom komisijom bila je Njemačka. Posjetili smo vinski podrum Kloster Pforta, jedan od partnera u projektu LIFE VinEcos.

Njemačka regija Saale Unstrut poznata je po kvalitetnim vinima. Idealnu klimu za vinogradarstvo čini mikroklima u dolini s velikim brojem sunčanih sati. Međulim, u posljednje vrijeme klimatske promjene uzorkuju velike probleme. Očekuje se da će ekstremni uvjeti biti sve češći, a to bi moglo povećati rizik od erozije tla i nestašice vode u vinogradima.

U vinogradu Pforta Abbbey u njemačkoj regiji Sachsen Anhalt provodi se istraživanje u sklopu projekta Life VinEcoS kako bi se razvile vinogradarske metode koje sprečavaju eroziju tla i povećavaju bioraznolikost. Ispituju se inovativne vinogradarske metode, kao što su štedljivo navodnjavanje i nove mješavine sjemena lokalnih divljih biljaka koje se siju između redova trsova. Pretjerani rast korova i trave u vinogradima spriječavaju ovce.

Koordinator projekta Jörn Freyer ističe kako je glavni cilj prilagodba ekosustavu u vinogradu. Želimo izbjeći eroziju tla, što nam je najvažnije i želimo povećati broj vrsta biljaka u vinogradu. Tražimo metode kako će se vinogradi prilagoditi klimatskim promjenama. Iako danas nije takvo vrijeme, sve je više sušnijih razdoblja iz godine u godinu. Projekt će pomoći razvoju sjeverne vinske regije. Naši će rezultati biti od opće važnosti za ostale regije koje se susreću s velikom erozijom tla kao i mi.

Projekt vrijedan gotovo milijun i pol eura, od čega je 60% sufinancirano iz Europske Unije trebao bi smanjiti eroziju za 50%, smanjiti upotrebu strojeva za 10% te povećati floru i faunu oko vinograda za 50%. Provedba projekta započela je prije godinu dana, a završit će u lipnju 2020. godine.

Kao prvo, ovdje imamo ovce koje pasu u vinogradu i zasadili smo divlje biljke, a eroziju tla kontroliramo u potpunosti. S divljim biljkama želimo povećati bioraznolikost, želimo privući pčele koje su jako važne danas. Sve ih je manje stoga ih želimo privući što više u vinograd. S ovcama želimo smanjiti korištenje strojeva u vinogradu. One pasu travu pa više ne trebamo strojeve. Prva godina je pokazala da to funkcionira, ne savršeno, ali imamo još tri godine vremena da usavršimo to. – Jörn Freyer

Podrum Kloster Pforta, koji je jedan od četiri partnera na projekta i u čijem se vinogradu provode istraživanja, ima oko 48 Hektara pod lozama. U prosjeku, godišnje proizvedu oko 55 tisuća litara po hektaru. Jens Eckner iz podruma Kloster Pforta kaže kako se u vinogradu često događa stres od suše an vinovoj lozi stoga se moralo nešto poduzeti. Erozija tla je veliki problem i zato je potrebno travnato tlo u vinogradima, a zbog stresa od suše potreban je sustav koji će pomoći u očuvanju kvalitete vina.

U cijeloj regiji vinogradi su zastupljeni na oko 760 Hektara, a vinom se bavi 35 proizvođača. Interes za ovakvim metodama u vinogradu među njima postoji, ali i određena sumnja. Freyer ističe kako su s ostalim vinarima bili u obilasku te da su informirani o cijelom projektu. Zainteresirani su, ali još su skeptični zbog korištenja ovaca u vinogradu. Za većinu od njih to je dosta neobično pošto se nešto takvo dosad u širem području nije radilo.

Istraživanja u vinogradu provodit će se do 2020.godine kada će biti dostupni krajnji rezultati koje će se moći primjeniti u svim regijama koje se bore s klimatskim promjenama i erozijom tla.