Hrvatska ima izuzetno velike mogućnosti za razvoj marikulture. Marikultura Hrvatske uključuje uzgoj bijele i plave ribe te školjkaša. Ukupna godišnja proizvodnja iznosi oko dvanaest tisuća tona. Zadarska tvrtka Cromaris ove godine očekuje oko 6400 tona, od čega je većina orada i brancina.

Cromaris je nastao krajem 2009. godine spajanjem Cenmara, Marimirne i Marikulture Istra pod okriljem Adris grupe. Do danas, njihova je proizvodnja povećana za pet puta.

Tehnologija uzgoja ribe je najsuvremenija tehnologija koja se danas može naći za uzgoj tih vrsta ribe. Riba se uzgaja u intenzivnom uzgoju u mrežnim kavezima od šesnaestmetarskih kaveza do  tridesetiosammetarskih kaveza u kojima završavamo proizvodnju. Iz takvog izađe oko sto tona konzumne ribeMarko Domijan, rukovoditelj uzgoja Cromaris

Na površini od 113 560 m² , osim uzgoja dvadesetak tona školjkaša; dagnji i kamenica, u Budavi se godišnje proizvede oko osamsto tona ribe; orada, brancina. Od prošle godine uzgaja se i romb. Uzgoj ribe traje od dvije do tri godine, a riba je spremna za tržište kad dosegne, brancin oko tristo pedeset, a orada tristo osamdeset grama.

Tehnološki proces započinje nasadom mlađi koji se stavljaju šesnaestmetarske kaveze. Kada riba dođe pred konzum, razrjeđuje se u trideset i osam metarske kaveze u kojima se nalazi sve do konzumne veličine nakon čega ide u prodaju do krajnjeg potrošačaVanesa Lorencin, rukovoditeljica uzgajališta Budava

Komentiraj