U današnjoj emisiji donosimo priču o božićnim drvcima. Bili smo u čokolateriji, otkrivamo kako nastaje čokolada. Provjerili smo kako izgleda uzgoj božićnih zvijezdi te proizvodnja bakalara.
Posjetili smo Vilija Radonića, vlasnika čokolaterije VR Choco Art. Saznajemo kako izgleda proizvodnja čokolade.

Božićna zvijezda je biljka toplih krajeva, potječe iz Meksika otkud je prenesena u Sjevernu Ameriku, a zatim u Europu. Proizvodnja Božičnih zvijezdi započinje u srpnju kada se sade presadnice. Pali se grijanje i termostati postavljaju na dvadeset stupnjeva. Jako je važno da je za vrijeme uzgoja u stakleniku svijetlo kao i vani. Ako je vani mrak, Božićna zvijezda mora biti isto u mraku. U suprotnom, listovi neće pocrveniti.

Nezaobilazni specijalitet koji se na Badnjak nalazi na istarskim stolovima je bakalar. Receptura je preuzeta iz Venecije koja je prva počela pripravljati specijalitete od sušene ribe iz sjevernih mora. Hrvatska je treća po redu zemlja po količini uvoza bakalara. Najviše bakalara danas se koristi u Portugalu, međutim na sasvim drugačiji način, oni koriste soljeni bakalar.

Komentiraj