Danas donosimo priču o pripremi tla za sjetvu, priču o pazinkoj mlinarici, a provjerili smo i kako će Institut za poljoprivredu i turizam u poreču proslaviti 140 obljetnicu postojanja.

Najbitnija faza u poljoprivrednoj proizvodnji je obrada tla. Prije same sjetve potrebna je kvalitetna priprema tla. Da bi saznali koliko su određeni elementi zastupljeni u tlu, potrebna je analiza tla. U pedološkom laboratoriju Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču saznali smo kako izgleda analiza tla.

U Starom Pazinu nalazi se jedan od rijetkih preostalih mlinova u Istri. Dušica Defar preko trideset godina u mlinu melje biološki uzgojene žitarice s našeg podneblja. Prerađuje se pšenica, kukuruz, ječam, pir, zob, heljda i slanutak.

Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču slavi 140 objetnicu postojanja, odnosno utemeljenja Instituta. Institut je utemeljen 1875. godine, a prije toga, Pokrajinski sabor donio je 1874. godine odluku da se na području Poreča pokrene jedna stanica koja će pomoći razvoju poljoprivrede ovog područja. Provjerili smo kako će proslaviti obljetnicu.

Komentiraj