Proizvodnja sve traženijeg organskog gnojiva ovisi o stočnom fondu, a kako je kod nas u padu broj grla, stajnjak zamjenjuje, čini se uspješno, briketirano organsko gnojivo.

Briketirano organsko gnojivo zamjena za stajnjak

EU uredba nalaže stočarima već od srpnja ove godine stroži nadzor unosa dušika u tlo, te posebno zbrinjavanje stajnjaka. Sve će to utjecati da siromašno tlo postane još siromašnije, a na sirotskim tlima sirotska je litina. Dva su izbora; kupiti zreli stajnjak i zaorati ga u agrotehničkom roku ili pohoditi svoju prodavaonicu i kupiti stajnjak u briketnom obliku. Odlučili smo se na ovo drugo.

Na tržištu ima raznih formulacija briketiranog organskog gnojiva. Ponudit ćemo vam dvije, Stalatico i pelete od kokošjeg gnoja. Stalatico, kaže pulski povrćar i više od 20 godina uvoznik za Hrvatsku Dejan Vitasović, jednostavniji je za primjenu. S obzirom da je na njegovim poljima testiran tvrdi kako se postižu dobri rezultati. Ipak priznaje da postoji razlike stalatiko – stajnjak.

U šumi proizvoda nameće se i peletirano gnojivo pod nazivom Fertiplus. Proizveden je od gnoja peradi.

I na kraju siromašna tla treba obogatiti, valja im dati hranu za što nam uz mineralno gnojivo tržište nudi organske brikete koji su jednostavniji za primjenu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here