Tijekom četvrte Unove Konferencije o ženama u Pekingu, 1995.godine, pokrenuta je ideja o obilježavanju Svjetskog dana seoskih žena. Od tada se svake godine diljem svijeta, 15.listopada obilježava Svjetski dan seoskih žena.

Od 2000. godine taj se datum obilježava i u Hrvatskoj, kada je započeo Izbor najuzornije hrvatske seoske žene. Projekt je pokrenula prije sedamnaest godina Zagrebačka županija, a organizira ga Udruga Uzorne hrvatske seoske žene. Izbor promovira tradicijske vrijednosti s ciljem afirmacije i podizanja kvalitete življenja na selu.

Ove godine, izbor će se održati u Grabarju pored Kutjeva, a za titulu najuzornije hrvatske seoske žene natjecat će se petnaest kandidatkinja. Među njima su i dvije Istrijanke, Olgica Škopac iz mjesta Pincipi na Labištini i Aleksandra Pekica iz Pekici pored Savičente.

Ovim projektom želi se skrenuti pozornost čitavom društvu koliko seoske žene zapravo doprinose i kolika je njihova uloga u održavanju i oživljavanju ruralnih područja. Olgica Škopac iz mjesta Principi pravi je primjer za to.

Olgica je nedavno završila i srednju školu za poljoprivrednog tehničara, redovito pohađa razne tečajeve, uključena je u razne projekte, a cjeloživotno učenje za nju je vrlo važno.

Boje istre, u Grabarju će braniti i Aleksandra Pekica. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo bavi se lavandom, od koje izrađuju razne suvenire i proizvode. Posjeduju četiri hektara zasađenih lavandom.

Iako seoske žene imaju važnu ulogu u razvoju ruralnih područja i poljoprivrednoj proizvodnji, njihova je uloga još uvijek marginalizirana, a posao koji svakodnevno obavljaju je često podcijenjen i nepriznat.

Komentiraj